In de dagelijkse praktijk merk ik dat er veel onduidelijkheid bestaat over het leggen van beslag en wat wel en niet kan. In deze blog zal ik hierover duidelijkheid scheppen aan de hand van het onderscheid conservatoir – executoriaal beslag.
Ook zal ik kort ingaan op een misverstand over beslag en faillissement en de wettelijke schuldsaneringsregeling.
Conservatoir beslag
Het doel van conservatoir beslag is het bewaren van de rechten van de beslaglegger. Denk hierbij aan het bevriezen het saldo op de bankrekening (derdenbeslag onder de bank) en het leggen van conservatoir beslag op een woning.
Wordt de woning verkocht terwijl er beslag op ligt, dan kan de beslaglegger in de executiefase toch de woning executoriaal verkopen ook al is er inmiddels een andere eigenaar!
Conservatoir beslag kan worden gelegd voorafgaand aan een gerechtelijke procedure of tijdens een gerechtelijke procedure. Hiervoor moet een gemotiveerd verzoek worden ingediend bij de voorzieningenrechter, waarin ook de bekende verweren van de debiteur moeten worden vermeld.
Wordt er na verlof van de rechter voorafgaand aan de procedure conservatoir beslag gelegd, dan moet de dagvaarding over het algemeen binnen 14 dagen na het (eerst gelegde) beslag aan de debiteur worden betekend.
Als de gerechtelijke procedure met succes wordt afgerond en het vonnis wordt aan de debiteur betekend, dan wordt het beslag vanzelf executoriaal.[1]
Executoriaal beslag
Als je een executoriale titel (een rechterlijke uitspraak of een grosse van een notariële akte) hebt en deze is betekend door de deurwaarder, dan kan je executoriaal beslag leggen. Dit beslag is als het ware het begin van het executietraject.
Na het leggen van executoriaal beslag of het executoriaal worden van het eerder gelegde conservatoir beslag, kan de deurwaarder het beslag gaan uitwinnen. Dit kan door de bank de opdracht te geven om het onder het beslag vallende geld uit te betalen of door de woning te gaan verkopen. Het spreekt voor zich dat de debiteur geen medewerking behoeft te verlenen aan deze executiemaatregelen.
Faillissement
Een veel voorkomend misverstand is dat het leggen van (conservatoir of executoriaal) beslag beschermt tegen faillissement van de debiteur. Dat is dus niet zo.
In de Faillissementswet is bepaald dat met het uitspreken van het faillissement alle beslagen komen te vervallen.[2] Heb je het sterke vermoeden dat je debiteur binnenkort failliet gaat, dan heeft het over het algemeen geen zin om beslag ten laste van hem te leggen.
Voorts geldt dat de lopende executie van een gerechtelijke uitspraak of een notariële akte komt te eindigen door de uitspraak van het faillissement.[3]
Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)
Is de debiteur toegelaten tot de wettelijke schuldsanering dan geldt dat alle beslagen komen te vervallen met ingang van de dag dat de toepasselijkheid is uitgesproken.[4] Lopende executies worden geschorst voor de looptijd van de schuldsaneringsregeling.[5] Deze regeling komt overeen met de regeling bij faillissement.
[1] Artikel 704 lid 1 Rv.
[2] Artikel 33 lid 2 Fw.
[3] Artikel 33 lid 1 Fw.
[4] Artikel 301 lid 3 Fw.
[5] Artikel 301 lid 2 Fw.
Beste Jeroen,
leuk artikel: toegankelijk geschreven.
Ik zou je artikel graag als achtergrondinformatie wil toevoegen aan onze cursusbundel “Civiel procederen kun je leren”.
Zou je daar je toestemming voor willen geven? Uiteraard doen we dit alleen mét bronvermelding.
Hartelijke groeten,
mr.drs. Liesbeth van Leijen
Van Leijen Overheidsrecht
Helaas mis ik de nodige nuancering en nadere toelichting in het artikel. Dat vind ik jammer en een gemiste kans. Verder veel succes met het bloggen.
Beste Michiel,
Wat bedoel je precies met je opmerking dat je de nodige nuancering en toelichting mist?
Jeroen
Geachte
Wij zijn persoonlijk failliet en nu loopt er aanvraag wsnp .
Staan ook al jaar onder bewind alle rekeningen gaan vía hun .
Nu hadden we voor dit alles achterstand hypotheek .waar er in verslag curator staat mogen hier blijven zollang de maandellijkse hypotheek rente wordt betaald en dat is zo .
Komt er een aangetekende brief dat de Bank toch overgaat op executie verkoop
Snappen hier niks meer van .
Graag Horen we van uw
Een faillissement staat het uitoefenen van het hypotheekrecht op zich niet in de weg. Als de toezegging is gedaan dat het hypotheekrecht niet zal worden geëxecuteerd, dan is mijn advies om contact op te nemen met de hypotheekbank en hen de brief van de curator toe te sturen. Kennelijk gaat er dan intern iets niet goed bij de hypotheekbank.
Veel succes!
Hallo Jeroen,
Leuk en duidelijk stukje uitleg.
Misschien de volgende keer iets over vexatoir beslag? Is ook altijd interessant voor opdrachtgevers.
Hartelijke groet,
G. Hilmer
IBG Incasso & Creditmanagement
Mooi stuk. Kleine nuancering/ aanvulling: gelegde beslagen vervallen inderdaad bij een faillissement. Maar veel schuldeisers en schuldenaren realiseren zich niet dat het feitelijk om een opschrting gaat, omdat het beslag gewoon herleeft na een onsuccesvol traject. Wellicht goed om te melden, daar gaat nogal eens iets mis in de praktijk.