Wordt je gedagvaard, dan kan je je verweren tegen de vordering. Doe je dat niet, dan zal de rechter verstek tegen je verlenen en de vordering hoogstwaarschijnlijk bij verstek toewijzen. Dit betekent niet dat je de kans om verweer te voeren, hebt verkeken.
Verstek
Is nog geen verstekvonnis gewezen, dan kan je het verstek zuiveren en wordt de procedure voortgezet. In dit blog gaat het over een andere situatie, namelijk de situatie dat je het verstek niet zuivert en dat de rechter verstekvonnis wijst.
Verzet
Door het aantekenen van verzet heropen je de procedure. Het is dus iets anders dan hoger beroep. Verzet wordt ingesteld door het laten betekenen van een verzetdagvaarding. Deze dagvaarding geldt als een conclusie van antwoord en moet dus je verweren tegen de vordering bevatten. Het is daarom niet mogelijk om in de verzetdagvaarding om een uitstel vragen om je verweren in te dienen (zoals bij hoger beroep wel mogelijk is).
Termijn
Het verzet moet in beginsel binnen vier weken worden ingesteld na:[1], [2]
- betekening in persoon door de deurwaarder van het verstekvonnis;
- betekening in persoon door de deurwaarder van een akte in het kader van de tenuitvoerlegging van het vonnis, bijvoorbeeld de betekening van het proces-verbaal van beslag;
- het plegen door de veroordeelde partij van enige daad waaruit noodzakelijk voortvloeit dat het vonnis of de tenuitvoerlegging daarvan hem bekend is.
Deze derde categorie geldt enkel als het vonnis niet in persoon is betekend. Het is een nogal vaag omschreven criterium en hierna zal ik ingaan op de vraag wanneer er sprake is van een daad van bekendheid van de veroordeelde persoon.
Daad van bekendheid
Er is sprake van een daad van bekendheid als
“de veroordeelde zelf een handeling moet hebben verricht waaruit ondubbelzinnig valt op te maken dat hij over voldoende gegevens met betrekking tot (de inhoud van) zijn veroordeling beschikt om zich daartegen tijdig en adequaat te kunnen verzetten.” [3]
Er moet dus sprake zijn van een handeling van de kant van de veroordeelde waaruit ondubbelzinnig blijkt dat hij bekend is met de inhoud van het vonnis. Het enkel bekend zijn met het bestaan van het vonnis is niet voldoende om aan te merken als een daad van bekendheid.[4]
Deze handeling moet naar buiten – maar niet noodzakelijk tegenover de wederpartij of diens advocaat – kenbaar zijn en de hiervoor bedoelde bekendheid daaruit ondubbelzinnig voortvloeit.[5]
De daad van bekendheid kan bestaan uit het in een buitenlandse procedure in het geding brengen van het verstekvonnis door de veroordeelde.[6] Door het in het geding brengen van het verstekvonnis heeft de veroordeelde naar buiten toe een daad verricht waaruit blijkt dat hij bekend is met het verstekvonnis. Op dat moment is de verzettermijn gaan lopen.
Tot slot, gaat de verzettermijn lopen op de dag dat het vonnis ten uitvoer is gelegd.[7] Daarvan is onder meer sprake in geval van:
- gerechtelijke verkoop van goederen: na de verkoop;
- derdenbeslag op een vordering: na de uitbetaling aan de beslaglegger;[8]
- tenuitvoerlegging van een veroordeling tot levering van niet-registergoederen: na de levering of afgifte;
- gedwongen ontruiming van onroerende zaken, na de ontruiming.
Gevolgen
Laat je na om (tijdig) verzet aan te tekenen, dan krijgt het verstekvonnis ‘kracht van gewijsde’. Dit betekent dat het vonnis onherroepelijk wordt, dat het niet meer kan worden aangetast en dus dat je daaraan gebonden bent. Daarmee is het belang om tijdig verzet in te stellen zeer groot.
[1] Artikel 143 Rv.
[2] Voor buitenlandse veroordeelden geldt een termijn van acht weken (artikel 143 lid 1 Rv).
[3] HR 9 oktober 2009, NJ 2009, 491 (Shamshum/Mahuko).
[4] Gem. Hof Nederlandse Antillen en Aruba 8 mei 2009, NJF 2009, 305, LJN: BI7055: Door het enkele aanhoren van het vonnis pleegt de veroordeelde geen daad van bekendheid in bedoelde zin, ook al zou moeten worden aangenomen dat hij door dat aanhoren globaal van de inhoud van het verstekvonnis op de hoogte is geraakt.
[5] HR 23 september 2005, RvdW 2005, 104, LJN: AT4071.
[6] HR 2 oktober 2009, NJ 2009, 480, LJN: BJ1249.
[7] Artikel 143 lid 3 Rv juncto artikel 144 Rv.
[8] Wordt er beslag gelegd op een vordering tot periodieke betaling, zoals huurpenningen of loon, na de eerste uitbetaling.
Geachte heer mevrouw,
Heeft u een voorbeeld van een brief om het verstek te zuiveren?
Met vriendelijke groet,
Hans Ploeg
Bent u de Hans Ploeg die begin deze maand bij Tros Opgelicht was?
Moet een verstekvonnis te allen tijde door een deurwaarder betekend worden?
In het geval dat de griffie het verstekvonnis via de post naar de gedaagde stuurt, wordt dan ook aangenomen dat de gedaagde bekend is met de inhoud van het vonnis en gaat de verzetstermijn dan lopen vanaf (de dag na) de dagtekening van het poststuk?
Is bijvoorbeeld naar aanleiding van de ontvangst van dit per post toegestuurde verstekvonnis het telefonisch contact opnemen met de griffie, om een inhoudelijke of procedurele vraag te stellen, ook een daad van bekendheid?
Zie mijn blog over daad van bekendheid: https://www.debloggendeadvocaat.nl/2013/10/15/verzet-daad-van-bekenheid/
Ik zou ook graag willen weten of er een voorbeeld brief is om verzet aan te tekenen, vanwege een verstek vonnis
Mvg Sonja Heijligers
Als er al een verstekvonnis is gewezen, dan kan moet je een verzetdagvaarding opstellen en laten betekenen (zie blog).
Is er nog geen verstekvonnis gewezen, dan kan je een briefje aan de rechtbank, kamer voor kantonzaken sturen waarin je aangeeft dat je gedagvaard bent door partij X, dat je verstek hebt laten gaan en dat je alsnog de gelegenheid wilt krijgen om je verweren te uiten.
Kan dat ook via een email naar de rechtbank en is het op tijd als je vrijdags de brief met verzoek overhandigd bij de griffie terwijl de maandag er na de datum uitspraak bij verstek is.
Zolang nog geen vonnis is gewezen, kan je het verstek zuiveren. Dus vrijdag is op tijd. Of dat per e-mail kan, zou je voor de zekerheid na moeten vragen bij de rechtbank waar de procedure loopt. Het kan sowieso per fax (https://www.debloggendeadvocaat.nl/2015/10/01/rechtbank-limburg-handhaaft-fax/).
Op het moment dat je je meldt bij de rechtbank (en het verstek zuivert), kan je ofwel meteen je verweer indienen maken ofwel je vraagt een uitstel om je verweer (conclusie van antwoord) in te mogen dienen. Maar let op, dit kan je alleen doen bij de kantonrechter. Bij de sector civiel (als het gaat om een vordering van meer dan € 25.000) moet je een advocaat inschakelen.
Hoi jeroen veldhuis,
Ik kan op internet niets vinden over de procedure nadat het vestekvonnis is toegewezen, en dan gaat de gedaagde in verweer middels een dagvaarvaarding aan de eiser. Hoe verloopt dit vanaf het moment dat de terechtzitting is geweest in een civiele rechtzaak? Welk tijdspad staat er voor dat er een uitspraak word gedaan en wat gebeurt er hierna?
Beste Koen,
Dit is een leuk onderwerp voor een blog en ik zal proberen om dat blog vanavond te schrijven en online te zetten.
Mijn blog over de verzetprocedure lees je hier: https://www.debloggendeadvocaat.nl/2017/06/28/verzetprocedure.
Dit blog gaat over verzet in het burgerlijk procesrecht en niet over het strafrecht. Ik heb geen expertise op het gebied van het strafrecht, maar ik vermoed dat sprake is van een veroordeelde.