Veel ondernemers geven hun vorderingen uit handen aan deurwaarderskantoren en ook veel gemachtigden en advocaten schakelen deurwaarders in om het executietraject te verzorgen.
Voor deurwaarders gelden enkele aparte regels. In dit blog zullen de regels ten aanzien van het beheren van geïncasseerde gelden, verrekenen en opschorten aan bod komen.
Derdengeldenrekening
Als de deurwaarder voor zijn opdrachtgever gelden incasseert, dan moeten deze op worden gestort op de derdengeldenrekening van de deurwaarder. De derdengeldenrekening is een speciale bankrekening die bedoeld is om bedragen die de deurwaarder voor zijn opdrachtgever ontvangt, op te storten.
De reden dat hiervoor een aparte bankrekening voor wordt gebruikt, is dat het vermogen van de deurwaarder en de opdrachtgevers van de deurwaarder gescheiden blijven. Op die manier worden de opdrachtgevers beschermd tegen bijvoorbeeld een faillissement van de deurwaarder.
Verrekenen?
Om bedragen te incasseren voor zijn klanten zal de deurwaarder kosten moeten maken. Hierbij kan gedacht worden aan de kosten van het betekenen van een vonnis, beslagkosten en de afgesproken succes fee die de deurwaarder toekomt over het geïncasseerde bedrag.
Als twee partijen over en weer vorderingen op elkaar hebben, dan kunnen ze die onder bepaalde voorwaarden verrekenen. Het gevolg hiervan is dat beide vorderingen worden verminderd met het bedrag van de laagste vordering. In beginsel mag de deurwaarder ook verrekenen, maar niet in alle gevallen.
De deurwaarder mag opbrengsten en kosten in hetzelfde dossier altijd verrekenen. Ook mag de deurwaarder de opbrengsten uit het ene dossier verrekenen met de kosten in een ander dossier van dezelfde opdrachtgever.[1] Als een deurwaarder gaat verrekenen dan dient hij dit aan zijn opdrachtgever mee te delen.[2]
Verrekening mag niet in geval opdrachtgever, bijvoorbeeld een advocaat, meerdere zaken voor meerdere van zijn cliënten bij de deurwaarder heeft ondergebracht. In mijn ervaring gaat dit over het algemeen goed. Maar het is wel eens voorgekomen dat ik voor meerdere cliënten dezelfde deurwaarder had ingeschakeld en dat deze deurwaarder geïncasseerde bedragen uit het dossier van cliënt A ten onrechte verrekende met kosten uit een ander dossier van cliënt B.
Opschorting
Als een deurwaarder niet mag verrekenen, dan mag hij ook niet opschorten. Dit heeft de kamer voor Gerechtsdeurwaarders geoordeeld in haar uitspraak van 20 juli 2010.[3]
Klachtwaardig
Als een deurwaarder ten onrechte verrekent of de afdracht van gelden opschort, dan handelt de deurwaarder klachtwaardig en kan je een klacht indienen bij de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders (onderdeel van de rechtbank Amsterdam).
[1] Hof Amsterdam, 30 juni 2009, LJN: BJ 1695.
[2] Hof Amsterdam, 12 juli 2011, LJN: BR1601.
[3] Kamer voor Gerechtsdeurwaarders 20 juli 2010, LJN: YB0441.
Mag een deurwaarder ook kosten van een andere deurwaarder berekenen en mag deze dan ook anderhalf jaar na beslaglegging op roerende zaken overgaan tot openbare verkoop?
De deurwaarder die een vonnis executeert, mag ook kosten die de schuldeiser heeft gemaakt bij een andere deurwaarder vorderen. Het is namelijk niet de deurwaarder die de vordering heeft, maar de schuldeiser.
Er bestaat geen maximale termijn waarbinnen de roerende zaken moeten worden verkocht. Het gebeurt vaak dat er conservatoir beslag wordt gelegd op roerende zaken. Vervolgens volgt de procedure en na betekening van het vonnis wordt het beslag executoriaal en daarna kan er pas worden verkocht. Meer informatie over conservatoir en executoriaal beslag vind je hier.
Hallo,
Ik heb een vraag. Ik heb een schuld van 500 Euro bij een deurwaarder. Om deze schuld te betalen was ik een betalingsregeling aangegaan. Ik heb een keer niet op tijd betaald, waardoor de betalingsregeling niet meer doorging. Ik had met de betalingsregeling 250 Euro al betaald en zou dus nog 250 Euro moeten betalen.
Echter, de deurwaarder eist nu weer de 500 Euro. Volgens de deurwaarder mogen ze het gehele schuld weer opeisen zonder verrekening van de eerdere betalingen van 250 Euro die ik met de betalingstermijn heb betaald.
Mogen ze dit doen? Naar mijn idee moeten ze het betaalde bedrag van 250 Euro verrekenen en kunnen ze niet opnieuw die 500 Euro opnieuw opeisen.
Het enige dat ik kan bedenken, is dat de betaalde € 250 is gebruikt om de rente, incassokosten en mogelijk proceskosten te voldoen. Als dat niet het geval is, moeten de betalingen in mindering strekken op de hoofdsom van € 500.
Mijn advies is om de deurwaarder om een opgave van de vordering en de gedane betalingen op te vragen bij de deurwaarder.
Er is loonbeslag op mijn loon gelegd. Ik wil graag een betalingsregeling treffen maar volgens de deurwaarder kan dit niet omdat het beslag al loopt. Klopt dit of heb ik nog een kans om een regeling te treffen?
Het is altijd mogelijk om een regeling af te spreken, maar je schuldeiser zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan het loonbeslag. Op die manier is hij verzekerd van een vast bedrag per maand. Je bent dus afhankelijk van de bereidwilligheid van je schuldeiser.
Hoe vaak mag een de zelfde vordering van 12 jaar oud weer opnieuw door verkopen ! met drie keer een nieuwe akte van cessie ! De schuld word steeds hoger er komt hier nooit een eind aan.
De cessie maakt niet dat een schuld hoger wordt. Enkel dat aan een ander moet worden betaald. De schuld zal wel hoger worden als gevolg van de oplopende rente.
Als er gecedeerd wordt terwijl de vordering door een gerechtsdeurwaarder geëxecuteerd wordt, zal de cessie aan de schuldenaar aangezegd worden (ex art. 431a Rv.). De daaraan verbonden kosten komen voor rekening van de schuldenaar. In die gevallen wordt de schuld bij iedere cessie dus wel hoger.
Mijn ex heeft een deurwaarder op mij afgestuurd terwijl hij ook openstaande kosten bij mij heeft die door de rechter zijn bepaald en waar hij niet aan voldoet, nu zegt hij als ik zijn oplossing volgt dus nu het geld naar hem overmaakt dan betaald hij mijn kosten weer terug en dan trekt hij de deurwaarder terug kan dit zomaar dat hij de deurwaarder terug trekt
De deurwaarder werkt in opdracht van je ex en hij kan de deurwaarder ‘terug trekken’.
Maar als jullie allebei een vordering op elkaar hebben, dan kan je de vorderingen waarschijnlijk verrekenen. Dat betekent dat beide vorderingen tegen elkaar wegvallen en alleen de persoon met de hoogste vordering een deel van zijn vordering overhoudt. Voor meer informatie zie: https://www.debloggendeadvocaat.nl/2017/02/28/verrekening.
Mijn vriend heeft al jaren een vordering op zijn ex sinds 2013 deurwaarder ingezet die konden toen nog niks dus was afwachten tot geld er is heb nu de deurwaarder gebeld om te vragen van een overzicht blijkt dat ex ook naar mijn vriend toe een bedrag te goed had nu heeft deurwaarder dat bedrag verrekend met ons bedrag en kosten van deurwaarder zelf ook eraf gehaald maar zonder ons daar over in te lichten ik weet ook niet beter dat als wij deurwaarder inzetten de kosten daar van ook voor de ex is en volgens mij zolang niet betaald word er ook rente bij de schuld moet komen wat niet is wat moet ik hier nu mee gr
Op zich is het juist dat de kosten van de deurwaarder, zoals het betekenen van het vonnis en het leggen van beslag, voor rekening van de debiteur komt. Maar dat betekent niet dat deze kosten eerst door de opdrachtgever moeten worden betaald. De deurwaarder mag kosten verrekenen met opbrengsten en dit staat vaak ook in hun algemene voorwaarden. Of er wel of geen rente is verschuldigd, kan ik niet beoordelen. De eerste stap lijkt me dat u deze punten aan de deurwaarder voorlegt en om uitleg vraagt.