Binnen de Rechtspraak wordt het streven om het gebruik van begrijpelijke taal in uitspraken te promoten door het jaarlijks uitreiken van de Klare Taal Bokaal. De meest recente bokaal is op 10 september jl. uitgereikt.[1]

Ook aan het begin van de juridische strijd is aandacht voor klare taal. Sinds eind 2021 bestaat de ‘Model incassodagvaarding consumenten’. Dit is een dagvaarding die is geschreven in begrijpelijke(re) taal. De indeling is ook anders dan de klassieke dagvaarding. Zo staat op de eerste pagina wat de gedaagde kan doen. De formaliteiten (aanzeggingen) staan achter in de dagvaarding. En via een QR-code wordt de gedaagde doorgeleid naar een pagina op rechtspraak.nl met meer informatie en een keuzehulp (wel/geen verweer voeren).[2] Deze dagvaarding is tot stand gekomen met medewerking van onder andere de Rechtspraak en de KBvG.

Na deze dagvaarding leek de begrijpelijk taal momentum te krijgen binnen de KBvG. Zo werd op de algemene ledenvergadering van 12 november 2022 een cursus begrijpelijke taal gegeven. KBvG-voorzitter Chris Bakhuis schreef hierover een column met als titel ‘Begrijpelijke taal onmisbaar voor het werk van gerechtsdeurwaarders’. In deze column schrijft ze: “In deze PE-cursus bespreken we de taal die we gebruiken in exploten en andere teksten van de deurwaarder, in vergelijking met de taal aan de deur. Staat er in het exploot hetzelfde als wat je aan de deur vertelt? Wat zijn de gevolgen van een moeilijke tekst voor de lezer?”[3] De KBvG had dus oog voor begrijpelijke taal. Dit heeft zich helaas nog niet geuit in begrijpelijke exploten.

Anno 2024 is een gemiddeld exploot nog steeds onleesbaar voor de niet juridisch geschoolde mens. Termen als ‘mijn exploot doende’, ‘afschrift dezes latende, ‘geïnsinueerde’, ‘rekwirante’, ‘gerekwireerde’, ‘derde-gearresteerde’ en ‘verschotten’ zijn onbegrijpelijk voor iedereen die geen jurist is. Ook de zinnen “Geschiedende dit exploot ter voldoening aan het voorschrift der wet en opdat gerekwireerde van het een en ander op legale wijze kennis draagt” en is onbegrijpelijk. Het is veelzeggend dat er speciale bijsluiters met uitleg zijn opgesteld die de deurwaarder aan de gedaagde/debiteur overhandigt als hij een exploot betekent.[4] Maar ook partijen waaronder derdenbeslag wordt gelegd, hebben te maken met onbegrijpelijke exploten. Een voorbeeld hiervan is de zin “met bevel aan de derde-beslagene om het verschuldigde of de zaken onder zich te houden op straffe van onwaarde van elke in weerwil van het beslag gedane betaling of afgifte”.

Is de KBvG na de Model incassodagvaarding consumenten op haar lauweren gaan rusten? In ieder geval lijkt de urgentie, om deurwaardersexploten ook begrijpelijk te maken, te zijn weggezakt. En dat is jammer.

Het is de hoogste tijd dat de KBvG duidelijke en begrijpelijke exploten opstelt en die verspreidt onder haar leden.

Citeertitel: J.M. Veldhuis, De hoogste tijd voor klare taal in exploten, BER 2024-6, p. 33.


[1] Winnaar was de rechtbank Oost-Brabant met de uitspraak van 26 juli 2022, ECLI:NL:RBOBR:2022:3227.

[2] https://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/dagvaarding-gekregen/reageren-dagvaarding-kantonrechter?pk_campaign=kanton-dagvaarding&pk_keyword=QR.

[3] Column Chris Bakker: Begrijpelijke taal onmisbaar voor het werk van gerechtsdeurwaarders, kbvg.nl.

[4] Er zijn bijsluiters voor de betekening van een kantondagvaarding, vonnis, aanzegging ontruiming woning, bankbeslag, beslag op inboedel, auto of ander voertuig en loonbeslagen. De bijsluiters zijn te raadplegen op https://www.kbvg.nl/wetten-en-regels/test-gerechtsdeurwaardersverordening-en-lagere-regels/hoofdstuk-3-ambtsuitoefening.

Geverifieerd door MonsterInsights